Suroviny:
na maso:
- 0,5 kg vepřové krkovice
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- 1 cibule
- 50 g vepřového sádla
- 1 lžíce hladké mouky na zaprášení
na zelí:
- 1 lžíce vepřového sádla
- 70 g slaniny na špalíčky
- 1 cibule
- 3/4 sáčku kysaného zelí
- drcený kmín
- krupicový cukr
- sůl
- ocet
- 2 lžíce hrubé mouky na zaprášení
Postup přípravy receptu:
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem.
- Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi 1 a půl hodiny.
- Zelí pokrájejte, slijte lák do hrnečku.
- Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín.
- Vmíchejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa a sůl.
- Vařte 15 minut.
- Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout.
- Po přibližně 15 minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
- Pekáč, ve kterém jste pekli maso postavte na sporák a zahřívejte.
- Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte.
- Zalijte 200 ml vody a zhruba patnáct minut vařte.