Vepřo knedlo zelo

https://www.receptyonline.cz/wp-content/uploads/2014/05/183859vepro-knedlo-zelo-jidlo.jpgSuroviny:

na maso:

  • 0,5 kg vepřové krkovice
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 cibule
  • 50 g vepřového sádla
  • 1 lžíce hladké mouky na zaprášení

na zelí:

  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 70 g slaniny na špalíčky
  • 1 cibule
  • 3/4 sáčku kysaného zelí
  • drcený kmín
  • krupicový cukr
  • sůl
  • ocet
  • 2 lžíce hrubé mouky na zaprášení

Postup přípravy receptu:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem.
  3. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi 1 a půl hodiny.
  4. Zelí pokrájejte, slijte lák do hrnečku.
  5. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín.
  6. Vmíchejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa a sůl.
  7. Vařte 15 minut.
  8. Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout.
  9. Po přibližně 15 minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.
  10. Pekáč, ve kterém jste pekli maso postavte na sporák a zahřívejte.
  11. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte.
  12. Zalijte 200 ml vody a zhruba patnáct minut vařte.